Нови хотели и фотоволтаици за близо 11 млн. лв. ще бъдат изградени по програмата за селските райони

Близо 11 млн. лв. от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. ще бъдат вложени в изграждането на туристически обекти, фотоволтаични централи и два нови цеха за преработка на дървен материал, както и на метални изделия. Първите 36 договора по Мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” от ПРСР бяха подписани.

 

27 от подписаните днес проекти са насочени към развитие на селски туризъм. Одобрената субсидия за тях е около 8 млн. лв. Седем от проектите са свързани изцяло с инвестиции в изграждането на фотоволтаични инсталации до 1 MW, към каквито инвестиции по Мярка 312 има голям интерес. Размерът на исканата субсидия за тези проекти е 2 483 111.20 лв. За останалите два проекта - за изграждането на нови цехове за дървен материал и метални изделия, са договорени 477.4 хиляди лева от ПРСР.

 Мярка 312 е една от най-атрактивните и разнообразни за инвестиции по Програмата за развитие на селските райони, тъй като по нея се финансират дейности от закупуване на сухопътен транспорт, водолазно оборудване, през центрове за рехабилитация до цехове и Възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), посочи Калина Илиева. Освен по нея с инвестиции за разнообразяване на земеделските дейности може да се кандидатства и по Мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности”, но само от земеделски производители. От тази година по двете мерки 311 и 312 размерът на безвъзмездната финансова помощ се увеличава до 80% от стойността на инвестицията. Новият прием на проекти по тези мерки от ПРСР стартира от 14 юни.

 Общо по двете мерки 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности” и 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микро-предприятия” са подадени 844 проекта за над 204 млн. евро. От тях 224 от проектите с размер на исканата субсидия над 84.1 млн. лв. са насочени към изграждането на ВЕИ и в частност на фотоволтаици.

 През оставащия един месец ръководството на Държавен фонд „Земеделие” има амбицията да приключи с обработката и на всички останали проекти по двете мерки 311 и 312. Това са две от мерките, при които бяха заварени редица неуредици в нормативната уредба и прилаганите процедури за обработка на подадените от кандидатите по ПРСР инвестиционни предложения. За да стартира обработката на тези проекти екипът на ДФ „Земеделие” трябваше да изисква потвърждения на оферти с изтекъл срок на валидност, да изработва методика за оценка на строително-монтажните дейности и да създаде регистър с база данни, съдържаща средни цени за изграждането на туристически обекти, фотоволтаични инсталации и др. Към днешна дата всички тези въпроси вече са решени и в момента обработката на проектите по тези две мерки върви с максимално ускорени темпове.

 

Последни публикации


Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Актуални обяви

Анкета

Участвате ли в Местната инициативна група?
 

Вход



Участвай в НСМ

Банер

ЕС

flag eu

ПРСР

baner