Започна обсъждането на междинната оценка на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013

Представители на тематичните работни групи към Националната селска мрежа обсъдиха днес първоначалните изводи и препоръки в проекта на доклад на независимите оценители за Междинна оценка на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. Междинната оценка за прилагането на програмата за периода 2007-2010 г. е извършена от независими експерти оценители от консорциум Agrotec SPA.

 

Основните препоръки на независимите оценители са свързани с предложения за преразпределяне на бюджетите по част от мерките на ПРСР, както и за промяна в прилагането на някои от тях за следващия програмен период след 2013 г.. Според оценителите Министерство на земеделието и храните (МЗХ) трябва да  търси възможност за целево прехвърляне на средства за подобряване на конкурентноспособността на малките земеделски стопанства по мерки 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” и 121 „Модернизация на земеделските стопанства”. Увеличаването на бюджета на тези две мерки може да стане за сметка на намаляване на предвидените средства до 2013 г. по Мярка 141 „Подпомагане на полупазарните стопанства” от ПРСР. Друга препоръка на оценителите е свързана с предложението за определяне на приоритети за договаряне на средствата по мерки 112 и 121 по райони – тоест средства да се договарят приоритетно в райони на страната, където има изоставане в инвестициите за подобряване на конкурентността на земеделските стопанства. Необходимо е също част от средствата по негарантирания бюджет на мярка 121 за модернизация на земеделските стопанства да се насочат към инвестиции в производството на тютюн, плодове и зеленчуци, както и птицевъдството.

Независимите оценители на ПРСР препоръчват също и промени в правилата за прилагане на Мярка 214 „Агроекологични плащания” от Програмата за развитие на селските райони. Предложението им предвижда чрез изменения в правилата да се даде възможност за отстраняване на технически грешки преди да се пристъпи към санкциониране на кандидатите за агреокологични плащания.

Предстои Управляващият орган на ПРСР – Дирекция „Развитие на селските райони” в МЗХ и ДФ „Земеделие” да дадат забележките си по доклада на независимите оценители, след което той трябва да бъде внесен за разглеждане и от Комитета по наблюдение на програмата на предстоящото му заседание на 10 декември.

 

Последни публикации


Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Актуални обяви

Анкета

Участвате ли в Местната инициативна група?
 

Вход



Участвай в НСМ

Банер

ЕС

flag eu

ПРСР

baner