Германски компании търсят български земеделски продукти

Германски компании се интересуват от закупуването на български земеделски продукти.Освен това германски инвеститори се интересуват от производството на енергия от отпадъци в земеделието, като пример – биогаз.

 

Германски компании се интересуват от закупуването на български земеделски продукти. Това заяви изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Светослав Симеонов, който участва в българо-германска бизнес среща по време на селскостопанското изложение „Зелена седмица” в Берлин. Вицепрезидентът на германския концерн „Метро” Михаел Видман обяви, че иска България да доставя земеделски продукти за продажба във веригата в чужбина. „Метро” иска гарантирани и редовни количества и то най-вече зеленчуци и плодове. Компанията обаче среща проблем със закупуването на продукцията в България, защото трябва да преговаря с много на брой производители, обясни Симеонов. Според „Метро” стопаните трябва да се обединяват в сдружения и по този начин по-лесно да се договарят директно големи количества продукция. Вицепрезидентът на концерна е попитал и за възможностите на промоционалните програми на българските стоки. Те са готови да се включат в популяризирането на наши продукти на трети пазари, особено в Русия и е дал за пример кампанията „Европейско сирене, моля”.
Германският бизнес е готов да започне да произвежда в България храни по техни рецепти и марки, които да бъдат реализирани на трети пазари, каза Светослав Симеонов. Те са готови да реализират проекти в производството на биопродукти в големи количества. Според германския бизнес в страната има много подходящи условия, защото почвите са с високо качество, защото не са обработвани с химикали през последните 20 години. Докато в Испания например земите били изтощени. Проблемът, с който се сблъскват обаче са разпокъсаните земеделски земи.
Освен това германски инвеститори се интересуват от производството на енергия от отпадъци в земеделието, като пример – биогаз. Те разпитват дали за целта държавата предоставя преференции. Германски  банки пък са готови да финансират проекти в България, които са одобрени по Програмата за развитие на селските райони, каза изп.-директор на ДФЗ. Докато в Германия субсидирането на подобни проекти е 20%, в България е 50% и това представлява сериозен интерес за банките, допълни той.
Германски машиностроителни фирми са питали за прехвърлянето и осигуряването на допълнителен финансов ресурс за мярката 121 в частта за покупката на земеделска техника. Светослав Симеонов обясни, че предстои внасянето на одобрение в Европейската комисия за прехвърлянето на средствата от други мерки с по-слаб интерес. Според него могат да се прехвърлят около 100 млн. лв. по мярка 111 за професионални обучения. Предвижда се мярката 141 за полупазарните стопанства да започне да работи децентрализирано, с което да се отпуши интереса към нея. По нея са одобрени около 2000 проекта при 17 000 полупазарни стопанства, които трябва да се преструктурират до края на годината в противен случай ще бъдат закрити.


 

 

 

Последни публикации


Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Актуални обяви

Анкета

Участвате ли в Местната инициативна група?
 

Вход



Участвай в НСМ

Банер

ЕС

flag eu

ПРСР

baner