Изводи и препоръки към подхода "ЛИДЕР" и МИГ
Като цяло доклада от одита на Европейската сметна палата съдържа подробен анализ на цялостната работа по прилагане на подхода „ЛИДЕР”, описани са множество полезни практики, които биха били полезни като идеи за нови проекти на българските кандидати, описани са примери и за добра работа на МИГ , посочени са и добре подготвени и балансирани по отношение на приоритетите  Стратегии за местно развитие от различни страни на ЕС.

Тук ще очертаем обаче само основните негативни заключения и препоръки на одитния орган на Европейската сметна палата:
1. МИГ са допуснали ограничаване на потенциала за получаване на добавена стойност по компонентите на  „ЛИДЕР”

  1. МИГ са осъществили над 1 000 проекта през периода от което са се облагодетелствали местни общности и предприятия, като остава съмнителен и недоказан принципа за получаване на по-голяма  и допълнителна добавена стойност.
  2. Прилагането на подхода „отдолу – наогре” е било ограничено в МИГ, като са предоставени по-голямата част от безвъзмездната финансова помощ  на членуващите в тях организации. Принципът за партньорство не е бил развит в достатъчна степен, като процесът на вземане на решения е ръководен от местните органи което изкривява политиките на ЕС.
  3. Констатирани са случаи в които Местните стратегии  не обезпечават целите на развитието на селските райони, били са неадекватни и са служили единствено за кандидатстване за финансиране от страна на управляващия орган. Нито една МИГ не е извършвала мониторинг и не е отчела своите резултати по отношение на заложените в стратегията цели.

2. МИГ не са се съобразили с ефикасното използване на ресурсите и не са приложили обективни и прозрачни процедури.

  1. Допускана е липса на прозрачност при документиране на оценката на проектите и на процедурата за техния подбор, понякога съпроводено с пряк и косвен конфликт на интереси. Допускано е решения за отпускане на безвъзмездна помощ да се взема от шепа хора в полза на собствените им организации и фирми.
  2. Допускано е решение за отпускане на безвъзмездна помощ да се взема за проекти които вече са били в процес на изпълнение или дори са били изпълнени преди процедурата.
  3. Негъвкавите процедури и закъсненията в процедурите са ограничили ефективността.

3. Част от препоръки на Европейската сметна палата са следните:

  1. Изключване на проекти стартирали преди да е взето решение за отпускане на безвъзмездна помощ .
  2. Подбора на проекти да се базира на документирани оценки показващи адекватност и справедливост на решенията по предварително прозрачно зададени и огласени  критерии.
  3. Правила с които да се гарантира , че партньорствата не се доминират от местните органи.
  4. Финансовия регламент забранява всички действия, които биха довели до конфликт на интереси. Членовете на комисиите и оценителите следва да подписват декларация за липса на конфликт на интерес по личен, политически, професионален или бизнес критерии и признак.
  5. Да се въведат промени в правилата, като се стимулира прилагането на иновативни и многосекторни местни стратегии за постигане на целите по осите 1-3 от политиката за развитие на селските райони.

Цитираните дотук основни негативни заключения и препоръки на одитния орган на Европейската сметна палата са само малка извадка от общия доклад. Те са интерпретирани в аспекта на насочване на вниманието на членовете и ръководните органи на МИГ в България и на техния щатен и нещатен изпълнителки състав, дотолкова, доколкото биха се избегнали допускани през годините слабости.
Доклада на Европейската сметна палата е на разположение в офиса на Ямболската търговско промишлена палата и при необходимост може да бъде използван в пълния си  печатен формат или да се копират части от него.

 



 

Последни публикации


Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Актуални обяви

Анкета

Участвате ли в Местната инициативна група?
 

Вход



Участвай в НСМ

Банер

ЕС

flag eu

ПРСР

baner