Субсидиите ще платят до края на март
Субсидиите за земеделските производители ще бъдат изплатени до края на месец март, това поне е за последно дадената дума от представител на МЗХ.
Image_773417_4

Малко или много новината все пак внася успокоителна нотка сред земеделските производители, които с тревога всеки ден питаха кога ще им бъдат пуснати парите в банковите сметки, за да подготвят вече чукащата отдавна на прага им пролетната кампания.

Колкото и да бъдат убеждавани от МЗХ, че ще получат финансовата подкрепа в самото начало на активния земеделски сезон, фермерите днес въобще не са на това мнение. 
Защото, както казват и сравняват, едно е като техните колеги от западните страни членки да притежават сумите си за хектар с посрещането на новата 2011 година, друго е да не знаят до април как да заложат спокойно материалните предпоставки за реколта 2011.

Всъщност експертите по растениевъдство в аграрното министерство много добре знаят, че за конкурентния фермер напълването на банковата сметка за залагане на идния добив би трябвало да се случи най-късно през месеците януари и февруари.
Тогава стопаните започват да договарят и пазаруват навреме необходимите им семена, торове, препарати и да извършат със субсидиите оптималното по срок пролетно засяване на площите.

Само че оправдания винаги се намират и за тази година те бяха "железни" - не е готова ортофотокартата, което не позволява на фонд "Земеделие" да пусне средствата, без да е наложен допустимият слой земеделска земя за субсидиране.

Освен това всички знаем, че експертите по финанси от съседни на аграрното ведомство, също не бързат да превеждат с охота земеделските пари, макар че единствено ръстът на този сектор крепи икономиката в последните една-две години.

Така че няма нужда да ни убеждават, че месец март е самото начало на активния земеделски сезон в нивите, казват стопани. Защото, ако някои рещи да чака онзи цитиран краен срок 30 юни от регламента за директните плащания, и няма пари в джоба или възможност за кредит, това означава, че просто няма да е засял земята си.
Но както и да е...Все пак сега надеждите са всички пари да дойдат с мартенска дата. И както казва министър д-р Мирослав Найденов, да приключат бързо всички необходими проверки, които още се правят за съответствие на декларираните площи със заснетата ортофотокарта. Защото ако и те се позабавят, мнозина няма да имат полза от директно плащане, получено през април...

 

 

Последни публикации


Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Актуални обяви

Анкета

Участвате ли в Местната инициативна група?
 

Вход



Участвай в НСМ

Банер

ЕС

flag eu

ПРСР

baner