Изчезва БЪЛГАРСКОТО село
През 2060 г. в България няма да има села, а с това умират и традициите...
photo_medium_671808
Няма да  имаи  селско население, ако се запази сегашната тенденция за висока смъртност и ниска раждаемост в селата. Това констатира Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека към БАН, на база изследване "Демографските перспективи пред селското население в България"

Преди 100 години едва 20% от населението е живеело в градовете, докато сега тенденцията е обратна. Днес в страната ни има около 200 обезлюдени села и близо 500, в които живеят по 10-20 души.

Николай Цеков обясни, че през последните 60 години населението в селата е намаляло с над 3 млн. души и към момента в тях живеят малко над 2 млн. души. Основните причини за обезлюдяването са изселването към градовете, лошата инфраструктура, закриването на предприятия, здравни пунктове и училища. Така огромни райони в страната се превръщат в музеи. Около 200 са селата-призраци в момента у нас. Около 500 села са с население от 10 до 50 жители и тези села също ще изчезнат.

Цеков допълни, че има села, в които с десетилетия не се заселват млади семейства. По-оптимистично е положението в тези, които се намират близо до големи градове. Тези села се наричат села-спални, в които хората преспиват, но работят в големия град, до който е въпросното село.

Освен силно застаряване на селското население, променя се и съотношението мъже - жени в селата. Младите жени напускат по-често селата от младите мъже. Според проф. Марта Сугарева миграцията сред младите жени е по-силна, защото те са по-мотивирани да продължават образованието си нагоре, например в университета. Останалите в селата мъже срещат затруднения да създадат семейства.

От Института за изследване на населението и човека допълниха, че обезлюдяването на райони води и до огромни финансови загуби при усвояването на еврофондовете. По тази причина държавата трябва да се намеси и да изработи политики за развитие на селата.


 

Последни публикации


Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Актуални обяви

Анкета

Участвате ли в Местната инициативна група?
 

Вход



Участвай в НСМ

Банер

ЕС

flag eu

ПРСР

baner