Еврокомисията иска България да възстанови 24,54 милиона евро от разходите по ОСП
Тази сума се връща в бюджета на ЕС заради неспазване на правилата на Общността или поради несъответстващи процедури за контрол на селскостопанските разходи. Някои от държавите в ЕС трябва да възстановят 530 млн. евро от разходите по Общата селскостопанска политика.

В списъка на страните, от които се очаква да възстановят суми, България е включена с 24,54 милиона евро,начислени заради недостатъчното равнище на проверките на място, заради недостатъците на системата за идентификация на земеделските парцели /СИЗП-ГИС/ и заради предоставянето на неточна информация и недостатъчни указания на земеделските производители във връзка с помощите на площ /включително за мерките за развитие на селските райони въз основа на площ.

Съгласно т.нар. процедура по уравняване на сметките днес ЕК е поискала от няколко държави да върнат част от отпуснатите от ЕС средства за селското стопанство, които са изразходвали неправомерно. Тази сума се връща в бюджета на ЕС заради неспазване на правилата на Общността или поради несъответстващи процедури за контрол на селскостопанските разходи. Държавите отговарят за изплащането на средствата по Общата селскостопанска политика /ОСП/ и за контрола върху изразходването им, а ЕК трябва да следи дали държавите използват правилно средствата, се отбелязва в съобщението.

Според последното решение средства ще връщат България, Дания, Гърция, Испания, Франция, Италия, Холандия, Португалия, Румъния и Великобритания, а на Германия ще бъдат възстановени средства. Гърция ще трябва да върне 137,23 милиона евро, начислени заради "недопустимите разходи и големите недостатъци" на географската информационна система (ГИС) за маслиновите насаждения, както и заради пропуските в проверките на място. Страната ще трябва да възстановява и 122,38 милиона евро, начислени заради недостатъчните проверки на място и заради недостатъците на системата за идентификация на земеделските парцели, а също и заради пропуските в административните насрещни проверки за помощите на площ /включително за мерките за развитие на селските райони въз основа на площ/.


 

Последни публикации


Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Актуални обяви

Анкета

Участвате ли в Местната инициативна група?
 

Вход



Участвай в НСМ

Банер

ЕС

flag eu

ПРСР

baner