Информация за напредъка по проекта през първите 6 месеца

Проект  №:431-2-03-47 с бенефициент Община Лясковец и партньори: община Стражица, фирма»Прити-95»ООД, Сдружение»Развитие на гражданското общество», с безвъзмездната финансова помощ -Ос 4 – ЛИДЕР , подмярка 4.3.1.2   по Програма за развитие на селските райони за периода 2007-2013 година, подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на земеделието и селските райони :

 

Основната цел на проекта : създаване на условия за ефективно прилагане на подхода „Лидер” на местно ниво в общините Лясковец и Стражица чрез изграждане на капацитет и умения за общностно планиране.

Конкретните цели:

1.Да пуляризира подхода „Лидер” и ос 4 на Програмата за развитие на селските райони  сред местните жители, местните търговски фирми и НПО и съдейства за придобиване на умения в местната общност за създаване и функциониране на МИГ на местно ниво;

2.Да организира проучване на местните ресурси за развитие на селските територии и да създаде стратегия за интегрирано местно развитие и план за действие базирана на реална оценка на потенциала за развитие и с активното участие на общността;

3.Да изгради умения и капацитет сред местните лидери – представители на местната власт, частния и греждански сектор за разработване и прилагане на стратегия за местно развитие;

4.Да формулира принципите за идентификация на потенциални местни бенефициенти и да създаде Насоки за кандидатстване, основани на действащите в тази област Регламенти;

5.Да организира и обучи оперативен офис за техническо управление на МИГ;

Да организира съдебната регистрация и оперативно функциониране на МИГ Лясковец- Стражица;

 

Основни дейности от началото на проекта до момента:

  • Извършен  ремонт и обзавеждане  на оперативен офис на Местна инициативна група-Лясковец-Стражица, в който всички заинтересовани лица и граждани могат да получават информация по проекта, информационни материали по Програма за развитие на селските райони и подхода ЛИДЕР, да се срещат с екипа на проекта, да споделят идеи и възможности.
  • Изготвена е оперативна документация за реализиране и отчитане на дейностите по проекта, вкл. и Комуникационен план, анкетни за обратна връзка и др.
  • Открит е оперативен офис на МИГ за нуждите на участниците от община Стражица, като там на разположение е експерт всеки работен ден от седмицата.
  • В офисите може да се свържете с екипа на проекта и с предварителна заявка да насрочите среща за консултации по подхода ЛИДЕР, да се информирате за хода на проекта-текущи и предстоящи дейности, да получите богат набор от информационно-обучителни материали за ПРСР, подхода ЛИДЕР и др.
  • Информационният офис в гр.Лясковец работи 15 дни в месеца, като се посещава от настоящи и бъдещи потенциални участници в МИГ.
  • Извършен  е подбор сред ключови представители на заинтересовани страни от различни целеви групи за обучение по проекта на тема «Придобиване на умения за подготовка на стратегия за местно развитие» и формиране на екип за подготовка на стратегия за местно развитие.
  • Събрана и обработена е информация за общата територия, която ще послужи за основа при разработване на Стратегията за местно развитие.
  • Издадена е информационна брошура по проекта и е разпространена на територията на МИГ-а.
  • Изготвен е социално-икономически анализ на територията, идентифициране на възможностите и ограниченията пред региона,  изготвени са  SWOT анализи  на региона и на двете общини поотделно, който ще се представи пред обществеността и работните групи по проекта.
  • Проведени са 6 прессъбития, публикувани са над 15 информационни материала в местната и регионална преса.
  • Проведени са 2 въвеждащи/мотивационни  обучения за ключови представители на местната общност по подхода ЛИДЕР и МИГ, добрите практики в европейските държави и възможностите за реализиране на всяка добра идея със средства по ЛИДЕР.В обученията  участваха 75  представители на  социалната, образователната сфера, бизнеса, туризма, земеделието, младежките дейности и спорта, местното самоуправление, здравеопазването, селата на територията на общините Лясковец и Стражица. На обученията се формулираха  първите идеи и приоритети за общо развитие на МИГ-територията.
  • Стартира  популяризирането на  подхода „Лидер” и ос 4 на Програмата за развитие на селските райони  сред местните  жители, местните търговски фирми и НПО . Част от информационните инициативи са срещи с представители на местната общност и заинтересовани страни в различните населени места на територията на общините Лясковец и Стражица.
  • Проведено е учебно мотивационно  пътуване в Унгария  за обмен на добри практики по ЛИДЕР в две унгарски селски МИГ-територии.Най –важните постижения са:

-Посетени 8 селски общини и проведени 20 работни срещи с кметове на общини, граждански сдружения, местни организации, частни фирми, представители на селското стопанство, бизнеса и туризма. Извършен обмен на знания и умения за внедряване на подхода ЛИДЕР с действащ МИГ по ЛИДЕР-район Сайол и действащ МИГ по ЛИДЕР-район Амбадсалок. Посетени са 10 реализирани по ЛИДЕР обекта с акценти: туризъм, атракции и свободно време; изграждани спортни съоръжения; изградени „селски домове” – бит, култура, места за събития и обучения; биологичен чифлик; биологична ферма за отглеждане на рядка порода-„унгарско сиво говедо”; реставриран църковен храм; възстановяване на занаяти-дърворезба и колекционерство, къща за гости и кулинария. С отговорниците на всяко посетено място са осъществени контакти и са водени разговори за допълнително сътрудничество. Българските участници присъстваха на 4 работни среща на МИГ-овете домакини, като се запознаха на практика как протича едно работно заседание на МИГ за определяне на приоритети и проекти в местната общност. МИГ”Лясковец-Стражица” постигна резултат за надграждане на отношенията с  домакините от Унгария и прие  поканата от страна на МИГ - Средна Тиса и Задива за нов общ проект за сътрудничество между двете ЛИДЕР-групи през 2010г. с конкретни дейности за обмяна на опит и добри практики. Проявен интерес и постигнати три споразумения за сътрудничество и побратимяване на европейската територия на ЛИДЕР между с.Джулюница със селската община Тисасентимре, между с. Козаревец и селската община Надикйорйо, между град Стражица и град Бешенисйог. В селските райони на Средна Тиса и Задива, готовност за включване в партньорски инициативи, проекти и сътрудничество има още пет общности, като координацията и администрирането на създадените връзки предстои да се извърши в рамките на проекта. Създадени са работни взаимоотношеиня за сътрудничество в сферата на спорта между СКО”Браунтим” и спортен клуб в селище Бешенсйог. Предстои участие на български спортисти в спортни състезания в Унгария през м. Април 2010 г. както и гостуване на унгарски младежи в България. Създадени са работни връзки и идентифицирани бъдещи намерения между стражишкото Сдружение за туризъм „Тасладжа” и Асоциация пo Селски туризъм.

  • Администрирани и подадени за одобрение са 3 партньорски проекти за обмен и побратимяване на МИГ-територии между МИГ-Лясковец-Стражица и две МИГ от Унгария с акценти на проектите в сферата на младежките/образователните дейности, земеделието и мотивация на териториите.
  • Издаден е първи брой на Информационния бюлетин по проекта.
  • Структурирани са 5 работни групи за формиране на приоритети и разработване на Стратегия за местно развитие както следва:

1.Култура, образование и традиционни дейности.

2.Икономическо развитие и туризъм.

3.Селско стопанство и околна среда.

4.Младежки дейности, спорт и отдих.

5.Социална политика, здравеопазване и групи в неравностойно положение.

В групите участват над 80 активни граждани и представители на бизнеса, селското стопанство, социални и образователни институции. Провеждането на срещи на работните групи започват от м.декември.

  • Избрани и обучени са 6 фасилитатори на работните групи от общините Лясковец и Стражица и 5 помощник-фасилитатори.
  • Проведени са информационно/мотивационни срещи по подхода ЛИДЕР и ПРСР в съставните села на общините Лясковец и Стражица.Посетени са над 25 села и са информирани над 300 заинтересовани земеделци, читалища, кметства, граждани, клубове и др.
  • Подготвена е концепция за интерактивен портал на Местната инициативна група.
  • Изработено е лого и мото за официална кореспонденция на МИГ
  • Проведени са над 15 формални и неформални работни срещи на екипа по проекта с партньорите.
  • Проведени са 14 мотивационно/информационни срещи за участниците в МИГ в гр.Лясковец и 3 в гр.Стражица.
  • Подготвена е документацията за разработване на Стратегия за местно развитие и провеждане на форуми за обществено обсъждане в началото на 2010г.
  • Изготвен и подаден за одобрение е 1 технически и 1 финансов отчет в Дирекция”Развитие на селските райони”-Министерство на земеделието и храните.
  • Създадена е концепция за публично.частно партньорство между Община Лясковец, МИГ, бизнеса, НПО и граждани при реализирането на съвместна инициатива за благоустрояване на град Лясковец през 2010г.
  • Подготвени са следващите 3  обучения по подхода ЛИДЕР и структуриране на МИГ, които ще се проведат : на 4/5 декември 2009г., 8/9 януари 2010г. и 4/5 февруари 2010г.

 

Ако желаете да се включите в дейностите на МИГ, в обученията, ако имате нужда от  информация или имате въпроси,  свържете се с координатора на проекта  на тел.0878779101, 0887404275 или пишете на ел. поща:

Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 

Последни публикации


Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Актуални обяви

Анкета

Участвате ли в Местната инициативна група?
 

Вход



Участвай в НСМ

Банер

ЕС

flag eu

ПРСР

baner