Селата губят 180 млн.евро по ПРСР

ЕК предупреди, че България може да загуби най-малко 180 млн.евро по ПРСР.Лошите очаквания са на Генерална дирекция "Земеделие" на Европейската комисия.Това са част от 567 млн. евро, които България е поела ангажимент да усвои до края на 2011г. 

articles

 

До края на юни ще бъдат изчистени всички проекти от 2008 и 2009 г., а до 30 септември и тези от 2010 г., каза Румен Порожанов, изпълнителен директор на фонд "Земеделие".

За голяма част от подадените предложения всички разумни срокове отдавна са изтекли, коментира пред "Дневник" Красимир Киряков, председател на управителния съвет на Българската асоциация на консултантите по европейски програми. Отделно през тази година са подадени още 766 земеделски проекта, като тяхната оценка в най-добрия случай ще е готова едва през следващата година.

Драстично съкращаване на броя на документите за одобряване на плащанията е другата мярка, която предприема управляващият орган на земеделската програма. Вече ще се изискват само договор, заявление за плащане, фактура за направените разходи и приемо-предавателен протокол, посочи Боянова.

По думите й с цел улесняване отпускането на банкови кредити на фирмите се предвижда да се въведе т.нар. доверителна сметка на кандидата. Такава практика съществува и в други европейски страни, каза Боянова.

По думите й на всеки бенефициент ще му се превежда цялата сума по проекта в ескроу сметка, но от нея той ще може да тегли суми само според изпълнението на проекта. По този начин фондът ще гарантира пред банките, че този проект се изпълнява успешно и те ще могат да си възстановят след това парите.

България разчита ЕК да увеличи за страните членки авансовите плащания от 20 на 50 на сто, като се очаква решението да бъде взето още тази седмица. Сред дългосрочните мерки са и електронното подаване на заявления.

 

 

 

 

Последни публикации


Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Актуални обяви

Анкета

Участвате ли в Местната инициативна група?
 

Вход



Участвай в НСМ

Банер

ЕС

flag eu

ПРСР

baner