Започва търсенето на "зелената" столица на Европа за 2014 г.

 

Започна процедурата, която ще определи Европейската зелена столица за 2014 г. Досега носители на титлата в областта на екологията са били Стокхолм (за 2010 г.), Хамбург (2011), Витория-Гастейс (2012) и Нант (2013). 
wwwwww
 
Отличието поощрява градовете, които са постигнали особени резултати в щадящия околната среда начин на живот и които могат да бъдат вдъхновяващ пример за други градове. Годишното отличие цели да насърчи големите европейски градове да станат по-привлекателни и по-здравословни, се посочва в съобщение на Европейската комисия.

 

 

Всеки европейски град с над 200 хил. жители може да се кандидатира за отличието. Инициативата е открита за държавите от ЕС, кандидатите за членство Турция, Македония, Хърватия, Черна гора и Исландия, както и за страните от Европейското икономическо пространство - Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. От държавите, в които няма градове с повече от 200 хил. души население, може да участва най-големият им град.

Кандидатурите ще бъдат оценявани по 12 показателя: местен принос за климатичните промени, състояние на транспорта, на зелените градски площи и на шума, събиране и управление на отпадъците, състояние на природата и биологичното разнообразие, качество на въздуха, потребление на вода, обработка на отпадъчните води, екологични нововъведения и постоянна заетост, екологично управление от страна на местните власти и енергийна ефективност.Срокът за подаване на заявления за наградата за 2014 г. е 14 октомври 2011 г. Тя се присъжда от международно жури, подкрепяно от експертна група от специалисти в различни области по опазването на околната среда. Победителят ще бъдат обявен през юни 2012 г.

 

 

Последни публикации


Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Актуални обяви

Анкета

Участвате ли в Местната инициативна група?
 

Вход



Участвай в НСМ

Банер

ЕС

flag eu

ПРСР

baner