Обява за финансиране на проекти.

СНЦ»МИГ-Лясковец-Стражица» стартира прием на документи за финансиране на малки проекти в Конкурс»Панаир на добрите идеи».

13-2

 

Одобрените проекти ще бъдат  финансирани от СНЦ»МИГ-Лясковец-Стражица» с предоставени финансови средства от  Фондация»Америка за България», община Лясковец и община Стражица във връзка с изпълнение на проект»Панаир на добрите идеи». Проект„Панаир на добри идеи” е  публично събитие с конкурсен характер, което ще събере, представи, избере и популяризира най-атрактивните, интересни и приложими малки проекти, които ще се финансират и изпълнят.

Като основен резултат от реализирането на малките проекти се очаква  трайно мотивиране и обединяване на хората от различни сектори за генериране на идеи, тяхното реализиране и партниране за постигане на устойчивост.

Съвременният свят е свят на многообразие, динамика в отношенията, развитието, иновацията и активната позиция. Хармонията в това многообразие се постига чрез обществено включване на всички групи от местното население, сътрудничество и взаимна помощ.

 

Настоящият конкурс е насочен към финансиране на добри идеи и проекти за местно развитие, подобряване условията на живот, облагородяване и опазване на жизнената и градската среда в малките населени места , развитие на творчески и иновативни дейности за ангажиране на общественото внимание по сектори на представителство:

-култура и образование; селско стопанство и околна среда; бизнес и туризъм; социални дейности и групи в неравностойно положение; младежки дейности и спорт.

Процедурата за изпълнение на Конкурс за финансиране на малки проекти „Панаир на добрите идеи” е процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

 

Допустими кандидати  по настоящият конкурс:

-                     Юридически лица с нестопанска цел, регистрирани в общественополезна дейност по ЗЮЛНЦ ;Фирми от сектора на малкия бизнес; Фирми и производители от сектора на земеделието и фермерството;Читалища, регистрирани по Закона за народните читалища;Училища и детски градини, както и техните настоятелства; Клубове на пенсионера и клубове на хората с увреждания; Спортни, екологични клубове и клубове по интереси; Граждански организации и сдружения на гражданското общество без юридически статут; Граждани; Неформални групи от граждани; Инициативни групи; Квартални съвети; Самодейни колективи и дружества; Църковни настоятелства; Социални домове, центрове за социални дейности и др. Лица, регистрирани по Търговския закон, Закон за кооперациите или Закон за занаятите.

 

-Кандидатите трябва да имат постоянен адрес - за физическите лица, и седалище - за юридическите лица на територията на МИГ.  

-Дейностите по проектите трябва да се реализират на територията на 28-те населени места на общините Лясковец  и Стражица. 

-Предвидената безвъзмездна финансова помощ за която се кандидаства в конкурса не трябва да надвишава 5 000 лв.за всяко предложение.

-Безвъзмездно се финансират конкурентноспособни проекти, които се реализират в това съдържание и с този замисъл за първи път . 

-Проектите трябва да са свързани  с дейности за местно развитие, подобряване условията на живот, облагородяване и опазване на жизнената и градската среда в населените места , развитие на творчески и иновативни дейности за ангажиране на общественото внимание по сектори на представителство:  

-Култура и образование; селско стопанство и околна среда; бизнес и туризъм; социални дейности и групи в неравностойно положение; младежки дейности и спорт;

-Проектите трябва да поощряват гражданското участие и общественото включване чрез  различни интервенции в сферата на местното развитие.

-Проектите   трябва да насърчават развитието на местни  инициативи и доброволчество, водещи до повишаване качеството на живот, социалното общуване и гражданската активност.

-Дейностите по проектите трябва да подобрят привлекателността на 28-те населени места на МИГ-територията с участие на техните жители.

 

Всеки кандидат за финансиране на проект трябва да осигури съфинансиране на дейностите в проекта в размер на мин.30% , като от тях 80% са нефинансов принос за реализиране на дейностите и 20% финансов принос.

Допустими дейности:

-дейности за подобряване условията на живот в населените места, опазване на градската и жизнена среда;

инициативи за изграждане,  възстановяване и опазване на зелени площи, детски и спортни площадки, квартални пространства и околните пространства на обществени сгради;

-облагородяване на обществени площи;

-дейности за осмисляне на свободното време на деца и младежи;

- механизъм за приемственост между поколенията и развитието на екология на отношенията;

-детски, ученически и младежки инициативи за местно развитие и приобщаване към традиционни ценности, постигане на добро здраве и здравословна среда;

-социално-значими интервенции и услуги за групи в риск;

-бизнес идеи, предлагащи иновативни решения и подходи за подобряване/развитие на малкия бизнес с ефект върху общността;

-дейности за стимулиране изграждането на партньорства, утвърждаване принципите на доброволчеството и общественото участие в местното развитие;

-дейности, които представят и реализират директен принос/пример/механизъм за гражданско включване и участие на социалните групи в местното развитие.

 

Недопустими дейности и разходи:

- инициативи с политически, религиозен или синдикален характер;

- пътуване в чужбина;

- индивидуални помощи, стипендии, др.;

- законодателни инициативи и лобиране;

- разходи за хонорари;

- разходи за труд, в т.ч. заплати и осигуровки;

- разходи за дейности след месец 31.12.2011г.

Продължителност на проектите – до 5 месеца.

Кандидатите, които желаят да участват с проектни предложения в настоящият конкурс за финансиране на малки проекти „Панаир на добрите идеи” за безвъзмездна финансова помощ, трябва да използват Формуляр за кандидатстване, приложен към Насоките за кандидатстване, публикувани на интернет-страницата сдружението: www.mig-zaedno.eu. За да получите документи за кандидастване може да ни пишете  на адрес: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. или да се обадите на тел.0878779101-екип на МИГ.

 

В  Конкурса за малки проекти”Панаир на добрите идеи” ще бъде отпуснато безвъзмездно финансиране в общ размер на 50 000 лв. , разпределени балансирано на територията на МИГ-Лясковец-Стражица.

За територията на община Лясковец се очаква финансирането на  5-6 малки добри идеи.За територията на община Стражица се очаква също да бъдат финансирани 5-6 малки добри идеи. Равнопоставеността на населените места и общности на територията на МИГ е в съответствие с принципите на организацията и Стратегията за местно развитие на МИГ.

 

Важна част от кандидастването с предложения към Конкурс за финансиране на малки проекти „Панаир на добрите идеи” е провеждането на публично представяне и обсъждане на внесените проекти.

 

Това е важно събитие, което създава и провокира конкурентна среда сред заинтересованите страни.

 

Публичната презентация на всеки проект трябва да бъде нестандартна, високо идейна, неповторима и носеща в себе си иновативност, идентичност и убедителност. Идеята трябва да получи широка обществена подкрепа, да има ясно изразен смисъл, послание, изразяване на целите и резултатите от проекта-кандидат.

 

При необходимост, кандидатите ще бъдат подпомагани при подготовката на презентация/публично представяне на проектите. Публичната защита на проектите ще бъде в организирания „Панаир на добрите идеи”, който ще се проведе между 20 и 30 юли 2011г.

За организациите и заинтересованите страни, желаещи да подават проектни предложения в конкурса е осигурено въвеждащо обучение за разработване на проектните идеи. Обучението ще се реализира в периода 20-30 юни 2011г. в гр.Лясковец и в гр.Стражица. Записвания за обученията можете да направите по време на Информационната кампания по проект”Панаир на добрите идеи”, както и по ел.поща: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. и на телефон: 0878779101. Обучението е безплатно за всички потенциални кандидати в конкурса за финансиране на проекти.

Крайният срок за получаване на проектните предложения е   10 юли 2011г., 17.00ч.

 

След приключване на срока документи за кандидатстване не се приемат.

 

Попълнените формуляри за кандидатстване, със съответните приложения към тях, се изпращат сканирани по ел.поща :  Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. или по пощата, като пощенското клеймо трябва да е с дата на изпращане до 10 юли 2011г.включително.

Форматът на сканирания документ е необходимо да бъде  PDF  или JPEG .

 

Адрес за изпращане на проекти по пощата (само за документи, попълнени на ръка)

Гр.Лясковец 5140

Обл.В.Търново

Бул.”Трети март”№1

Офис на Местна Инициативна Група, ет.2

За Конкурс за малки проекти”Панаир на добрите идеи”

Телефон за въпроси и консултации: 0878779101 

 

 Документи

Бланка 1

Бланка 2

Декларация 1

Декларация 2

Декларация 3

Декларация 4

Насоки за кандидастване към МИГ

 

 

Този документ е изготвен по проект „Панаир на добри идеи”, финансиран от Фондация”Америка за България”, Договор №CIV. 0039.20110210 /08.04.2011г.

 

Фондация „Америка за България” подпомага развитието и растежа на динамичен частен сектор в полза на свободна и демократична България.  Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Грантовете, които Фондация „Америка за България” предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.

 

 

Последни публикации


Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Актуални обяви

Анкета

Участвате ли в Местната инициативна група?
 

Вход



Участвай в НСМ

Банер

ЕС

flag eu

ПРСР

baner