МЗХ предлага справедливо разпределение на 500 млн. лв.
Министерство на земеделието и храните е предложило финансова рамка за справедливо разпределение на 500 млн. лв. национални доплащания в бюджета за 2012 г. за земеделие.
Това е повече от тази година, за която са осигурени 470млн. лв., заяви зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова по време на пресконференция след откриването на 19-то междунарадно изложение „Селското стопанство и всичко за него” в гр. Добрич. Тя отбеляза добрите икономически показатели в сектор зърнопроизводство , които този бранш показва. 

През тази година са произведени 4.262 млн. тона пшеница при среден добив за страната 405кг/дка. За сравнение миналата година добивите са били 3.99 млн. тона при 360кг/дка. Качеството на таз годишната реколта е най-високо за последните 7 години и в момента се продава на по-високи цени в сравнение с предходни години . Позовавайки се на тези параметри  зам.-министър Боянова изтъкна, че причини за протестни действия няма. Тя, подчерта, че протестите са крайни действия, тогава когато няма диалог, а такъв винаги е имало и продължава, но вече включвайки и другите сектори на земеделието. „ Радостна съм, че зърнопроизводството е успешен сектор, но в същото време ние се стремим да подпомогнем и останалите браншове да бъдат конкурентноспособни и да предоставят качествена  българска продукция”, каза Боянова.
На въпросите на журналистите относно недоволството на зърнопроизводителите, г-жа Боянова обясни, че са предприети мерки от страна на министерството за прилагане на държавна помощ за намалена  ставка на акциза на горивата. Схемата за държавната помощ беше изпратена до Европейската комисия,  но беше върната, тъй като изключваше останалите земеделски  производители. Очаква се коригирания вариант на Европейската комисия, допълни Боянова.

 

Последни публикации


Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Актуални обяви

Анкета

Участвате ли в Местната инициативна група?
 

Вход



Участвай в НСМ

Банер

ЕС

flag eu

ПРСР

baner