Фонд „Земеделие” изплати 674 061 лева на 51 агроеколози
Субсидиите са преведени днес по сметките на 51 кандидати, подали заявления за подпомагане по две от петте под-мерки на Мярка 214 „Агроекологични плащания” – Биологично земеделие и Традиционно животновъдство. Така изплатените средства за агроекология за Кампания 2010 достигнаха 10 860 269 лв.
 
Целта на агроекологичното земеделие е да сведе до минимум човешкото въздействие върху околната среда. В тази връзка, фермерите поемат ангажимент да се грижат най-малко пет години за една и съща територия. По-високите субсидии за биологично земеделие компенсират по-високите разходи, които имат стопаните при производството на екологично чисти продукти, поддържането на ландшафта и разнообразието в природата. Законодателството на Общността налага и редица ограничения върху дейностите на стопаните с проекти за биологично земеделие и традиционно животновъдство, които са  свързани със задължителното сеитбооращение на културите, фитосанитарния контрол, както и с хуманното отношение към животните. Съществуват забрани и срещу ползването на пестициди, изкуствени торове, антибиотици за животни, хранителни добавки и генно модифицирани храни.
Направлението „Опазване на застрашени местни породи” от под-мярка ТЖ има за цел да увеличи броя на местните породи, застрашени от изчезване. Подпомагането се изплаща за глава животно от списъка на застрашените от изчезване редки местни породи и е публикуван на:http://www.prsr.bg/attachment/documents/file_189.pdf.
Друга цел на под-мярка ТЖ е устойчивото управляване на пасищата на национални паркове „Пирин” и „Централен Балкан”. Стопаните трябва да изкарват на паша най-малко или 50 овце, или 10 говеда, или 10 коня, или комбинация от поне два вида от тях, но не по-малко от 10 животински единици. Пашата трябва да продължи най-малко 3 месеца от годината.

 

Последни публикации


Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Актуални обяви

Анкета

Участвате ли в Местната инициативна група?
 

Вход



Участвай в НСМ

Банер

ЕС

flag eu

ПРСР

baner