Субсидиите по програмата за селските райони надхвърлиха 430 млн. евро
От началото на годината до момента Държавен фонд „Земеделие” е одобрил субсидии в размер на 434 098 141 евро по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). А 95 % от тях бяха одобрени през последните 6 месеца.
През 2011 са подкрепени над 2500 заявления за подпомагане по различните мерки от програмата. Инвестиционните предложения са изключително разнообразни. По Mярка 121 се наблюдава най-голям интерес към инвестиции за покриване на изискванията на Нитратната директива, чиято цел е да предотврати замърсяването на водите с нитрати от земеделски източници. Регистриран е и повишен интерес по Mярка 141, която от тази година се прилага напълно децентрализирано. Това многократно съкращава сроковете за обработка на заявленията за подпомагане. По мерки 311 и 312 одобрените субсидии са преимуществено за развитие на селския туризъм и изграждане на фотоволтаични електроцентрали.
По публичните мерки 313, 321 и 322, със субсидиите за селските райони общините ще подобрят инфраструктурата си, ще изградят туристически информационни центрове, съоръжения и места за спорт и почивка, дневни социални центрове и др.
Принос за напредъка по договарянето има и Министерството на земеделието и храните, което прилага мерките по Ос 4 ЛИДЕР от ПРСР. През последния месец бяха подписани 16 договора на стойност 31 453 035 евро за прилагане на стратегии за населените места, като се стимулира местната инициатива при тяхното създаване, изпълнение и контрол.
До декември предстои обработването на заявленията за подпомагане, подадени през 2011 г. С тяхното договаряне одобрените средства се очаква да нахвърлят 450 млн. евро.
Днес в ДФЗ предстои подписване на договори с 4 общини. С финансиране от 10 065 666 лв. ще се рехабилитират общински пътища и ще се реконструират водопроводни мрежи. Одобрените проекти са по публичните мерки 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” и 322 „Развитие и обновяване на селата”.
 

Последни публикации


Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Актуални обяви

Анкета

Участвате ли в Местната инициативна група?
 

Вход



Участвай в НСМ

Банер

ЕС

flag eu

ПРСР

baner