Отчет"Добрите идеи в действие"

Отчет по проект"Панаир на добрите идеи" във връзка с изпълняването на 15 финансирани проекта.

 

Stiker_A5_MIG_Lyaskovets_v4

 

 
ОТЧЕТ

ЗА ИЗВЪРШЕНАТА ДЕЙНОСТ

 ПО ПРОЕКТ „ПАНАИР НА ДОБРИ ИДЕИ”, ФИНАНСИРАН ОТ ФОНДАЦИЯ „АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ”, ОБЩИНИТЕ ЛЯСКОВЕЦ И СТРАЖИЦА

            Проектът „Панаир на добри идеи”  има за цел организиране и провеждане на общностно събитие „Панаир на добрите идеи” за територията на общините Лясковец  и Стражица, с цел  генериране и реализиране на малки проекти). „Панаирът на добри идеи”  събра, представи , избра  и популяризира най-атрактивните, интересни и приложими малки проекти, които бяха  съфинансирани  и се изпълняват. Събирането на добри идеи провокира гражданската активност на местното население в основните сектори за развитие.

            На 31.08.2011 година се проведе общностното събитие „Панаир на добри идеи”, в което  27 организации и инициативни групи от общините Лясковец и Стражица представиха своите проекти и имаха възможност публично да ги защитят. Битката бе доста оспорвана, резултатът бе  -  15 одобрени и финансирани проекта .  В началото на м. август официално бяха подписани договорите за изпълнение на одобрените проекти.  До момента 15-те проекта са завършили първия етап от изпълнението и са предали своите отчети и документите прилежащи към тях:

ПРОЕКТ № 1 „Обособяване на зона за пазар на земеделска продукция”, представен и реализиран от НЧ „Земеделец – 1899” , с. Козаревец.

До момента са извършени следните дейности: Срещи и обсъждане на идеята, целите и дейностите, в която са участвали 16 доброволци; почистване на терена, предвиден за пазар, направа на земна основа, направа на армирана бетонова настилка, участвали са 19 доброволеца. Общата стойност на доброволния труд е 820 лв. 

ПРОЕКТ № 2 „Да съхраним традициите”, представен и реализиран от Пенсионерски клуб „Златна есен”, гр. Стражица.

Извършените дейности в края на първия етап са: Обучение на деца за изучаване на  на народни песни от миналото и т.н.). Представено е тържество „Надежда за живота”, където са представени научените до момента обичаи и традиции; Заявена е поръчка за носии за провеждане на „Представление на обичаите” и изложба „Коледна обредност”. Всички дейности до момента по проекта са публикувани в местните медии, на сайта на Община Стражица, в. Борба. В разпространяване на материали за популяризиране на проекта участие са взели 9 доброволеца, а в обучението на децата са взели участие 12 доброволеца.

ПРОЕКТ № 5 „Реализираната иновативна идея за децата на Стражица – инвестиция в бъдещето” представен и реализиран от Общински детски комплекс – Стражица.

Извършените дейности до момента са: организиране на работата в школите и клубовете което се свежда до естетизиране на кабинета(боядисване, пребоядисване, почистване и извозване на отпадъците, останали след строителите,окачване на рисунки и озеленяване, където са се включили около 30 доброволеца;изготвени са покани за оферти  за закупуване на интерактивна дъска, обучение на преподавателите, където са участвали двама доброволеца; в информиране и публичност на проекта са се провели няколко срещи в които са участвали над 40 доброволеца.

ПРОЕКТ № 6 „Полетът на детските мечти, претворен в изяви и творби” представен и реализиран от ОДЗ „Ангел Каралийчев”, гр. Стражица.

 До момента са отчетени следните дейности: информационна и разяснителна кампания сред персонал, родители и общественост, обособено е ателие за изобразителни дейности, залесяване монтирани са пейки за публика и е доставена сцена за детски изяви.Демонтирани са стари детски съоръжения и е подготвен терена за строително монтажните дейности, където са се включили около 30 доброволеца, при изкопаване на основи за пейки и маси и натоварване и превоз на пръст с ръчни колички са се включили 15 доброволеца; уредена е изложба от продукти от детското творчество на тема „Пъстър свят” , която бе последвана от организирания празник „Есенно вълшебство”, на който родителите-доброволци бяха удостоени с грамоти.

ПРОЕКТ № 9 „Аз спортувам”, подготвен и реализиран от ОУ „Петко Рачев Славейков”, с. Джулюница.

Извършените дейности до момента са: Почистване на терена, разриване ръчно на земни почви, частично коригиране на ниво, изкоп с дълбочина 2 м, полагане на неармиран бетон. В тези дейности са се включили 29 доброволеца и активно са участвали във всички, гореспоменати дейности. След почистване и подготвяне на терена са закупени и монтирани три броя фитнес уреди. За да се осъществят тия дейности се е наложило да се подготви двойно по-голяма площ от необходимата за да бъде разположена още една спортна зона в съседство на фитнес площадката, с която да се задоволи желанието на младежи и ученици за спорт тенис на маса. Въпреки възникналите проблеми по време на осъществяване на дейностите при отстраняване на огромна топола, която е възпрепятствала нормалната работа, фитнес площадката е вече направена и се ползва от жителите на с. Джулюница.

ПРОЕКТ № 11 „Зад зелената ограда детски смях и глъч” подготвен и реализиран от СОУ „Ангел Каралийчев”, гр. Стражица.  До момента са отчетени следните дейности: пусната обява за дейността по проекта в местните медии; изготвена е скица на мястото където ще бъдат засадени туи; мястото е почистено и подготвено за засаждане с доброволен труд на ученици и учители и служители от училището, където участие взеха около 100 доброволеца. При засаждане на туи и оформяне на красива ограда около двора на СОУ „Ангел Каралийчев” участие взеха всички ученици заедно с техните учители и служители на училището, доброволците бяха над 100. За да бъде ефективна работата на помощ се притекоха и служителите от фирмата, осигурила дръвчетата. Проведено бе обучение на учениците в деня на засаждането как да поддържат вече оформената зелена ограда. Поставени бяха пейки и кошчета около оградата. Засадените туи ще бъдат осиновени от различни класове ученици, които ще полагат допълните целогодишни грижи за тях.

ПРОЕКТ № 14 „Спорт, игри, забава на зелената морава” подготвен и реализиран от ЦДГ „Пчелица”, гр. Лясковец.

Извършените дейности до момента: Демонтирана и преместена на ново място е катерушка, а металната ограда от към улицата е демонтирана и е направена по-висока, за да обезопасява игрището. При демонтиране на катерушката, демонтиране на съществуващата ограда към улицата, почистването и извозването на изсъхнали дървета, почистване и извозване на строителни отпадъци, изкоп на фундамент, ръчно разбиване на бетон,монтаж на старата катерушка на ново място, кофраж на малки конструкции и армировки, изливане на бетон за новата ограда, боядисване на оградни колони бе изпълнено от родители и доброволци, които наброяват над 80.

ПРОЕКТ №  17 „Бягай с темпото на мисълта си” подготвен и реализиран от инициативна група „Ориентиране”.

Извършените дейности до момента от инициативната група са: подготовка, прочистване, маркиране и почистване на трасе за кросово бягане, къде участие са взели всички участници в инициативната група, подкрепяни от състезателите от СК „Браун тим” и доброволци, около 30, които ежедневно тренират на стадиона. Кросовото трасе е с дължина 700 м и преминава през гористата част на стадиона, за целта е оформена пътеката и  с храсторез са прочистени храсти и клони, където пътеката е тясна и представлява опасност за преминаващите е разширена като е изкопан земния откос в страни и е подравнено. Отстранени са и битовите отпадъци, изхвърлени в района на трасето. Прочистената пътека е маркирана със синя блажна боя; Пътеката за колоездене е прочистена и е маркирана с указателни табели размер А4. Реамбулирана е карта за ориентиране 3 км км. Проведени са две състезания по кросовото трасе и по пътеката за колоездене, в които се включиха около 30 деца от града, а родителите се насладиха на ентусиазма на своите деца и желанието им да спортуват.

ПРОЕКТ № 19 „Нашият църковен храм – красиво и обаятелно кътче на духовното ни завръщане” подготвен и реализиран от Кметство с. Сушица, общ. Стражица.

Извършените дейности до момента по проекта са: информиране на населението на с. Сушица за предстоящото реализиране на проекта. Теренът е почистен, извършени са строителни дейности и залесяване, което е осъществено с доброволен труд от жители на селото, извозени са събраните от терена отпадъци и да изхвърлени на подходящо място. С помощта на доброволци е подготвен терена за направата на беседка, чешма и пътека в двора на църквата, около 20.Периодично се информира населението на селото за постигнатите резултати от реализирането на проекта, за което заслуга има секретаря на  местното читалище.

ПРОЕКТ № 22 „ Мечтата се сбъдва с песен” изготвен и реализиран от ЦДГ „Радост”, гр. Лясковец.

 Извършените дейности до момента по проекта са: ремонт на занималнята, закупуване на балатум и лаптоп. Почистването и ремонта на занималнята извършено от учители, родители и доброволци около 20 на брой, които не са пожалили сили и време за да направят красиво помещението. Стените са измити, шпакловани, боядисани демонтирани са стария балатум и старите легла, монтирана е ламперия и секционни шкафове. След закупуване на новия балатум е поставен и залепен отново с помощта на родители и доброволци, монтирани са нови легла. Подготвена е презентация за някои от държавите в Европа и на първото представяне на Холандия от децата,на родителите, които са помогнали за освежаване на занималнята бе изказана благодарност от Директорката на детската градина

ПРОЕКТ № 25 „ От поколение за поколение” изготвен и реализиран от НЧ „Възпитател – Кесарево – 1895”, с. Кесарево.

Извършените дейности до момента са: Подготвяне на терена за изграждане на кофраж и отливане стените на шадравана. Всеки един от доброволците, при всяко свое участие е вписвал името си на подготвеното табло до мястото, където се извършват ремонтните дейности. След декофрирането е направена шпакловка на две ръце и шкурене. Извършено е маркиране на терена и изкопни дейности за изграждане на алеите.Отлята е дънната част на шадравана.  Изградена е армировката и е направена подготовка за изграждане на беседка. Във всички дейности изброени до тук са участвали доброволци, като финансирането на дейностите е само за закупуване на материали. А самите доброволци са около 20, но пък са работили на обекта почти всеки ден през отчетения период.

ПРОЕКТ № 27 „Изграждане на клуб по интереси за деца и младежи в читалище „Развитие – 1894” изготвен и реализиран от НЧ „Развитие – 1894”, с. Драгижево.

Извършените дейности за изминалия първи етап от проекта са: Сформиране на екип за реализация, преустройство на 2 зали, където са извършени шпакловка на стени и тавани, боядисване на стените и дървената дограма на прозорците, лакиране на дървени повърхности, машинно търкане на мозайки, доставка и изтегляне на кабел и подмяна на осветителните тела;  преустрояване на складово помещение в зала за тенис на маса, където е изстъргана постната боя от стените, почистване на помещенията от вещи, табла; третата дейност е облагородяване и озеленяване на прилежащи площи – фрезоване  на зелени площи, изсичане и изкореняване на храсти около читалищната сграда. За повечето почистващи дейности са привлечени младежи – доброволци, които впоследствие ще ползват обновените помещения.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последни публикации


Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Актуални обяви

Анкета

Участвате ли в Местната инициативна група?
 

Вход



Участвай в НСМ

Банер

ЕС

flag eu

ПРСР

baner