Брюксел решава

Ако Брюксел ни разреши гаранционен фонд...може да спасим 180 млн. евро
До 4 месеца ЕК обещава отговор на България дали неусвоените досега средства могат да се използват за гаранции на фермерите

 

НОВИНА: През миналата седмица МЗХ обяви, че ще създава гаранционен фонд за фермерите. На практика по този начин агроминистерството ще се опита да спаси близо 180 млн. евро от Програмата за развитие на селските райони, които иначе ще бъдат загубени до края на годината, заради това, че изтичат сроковете за усвояване.

Както обясниха от дирекция "Развитие на селските райони" в МЗХ процедурата вече е проучена от експертите ни и с нотификация ще може да се направи изменение в Програмата за развитие на селските райони. България дори вече е побързала да изпрати нотификацията и е получила отговор, че до 4-5 месеца ще има обратен резултат дали предложението ни отговаря на регламентите.

КАКЪВ Е МЕХАНИЗМЪТ, ПО КОЙТО ЩЕ РАБОТИ ФОНДЪТ ЗА ГАРАНЦИИ
и ще може ли да бъде използван, при положение, че идеята за създаването му идва в края на годината и на период, в който трябваше да са изплатени парите по програмата за 2007, 2008 и 2009-а година? Това се пита сега.
Средствата за трите бюджетни периода, които са в рамките на 1.3 млрд., трябваше да са усвоени до края на 2011 г.

Сега тази част от тях, която е неусвоена, ще бъде прехвърлена в бюджета на новия гаранционен фонд. Там ще бъдат пренасочени средства от мерките "Модернизация на земеделските стопаства", "Подобряване на икономическата стойност на горите", парите за необлагодетелстваните райони и от агроекологичната мярка, по която усвояването на парите е и най-слабо. Средствата ще влязат де факто в бюджета на Национален гаранционен фонд към Българската банка за развитие.

Според изискванията на еврорегламента ТЕЗИ СРЕДСТВА ЩЕ МОГАТ ДА СЕ ПОЛЗВАТ САМО ЗА БАНКОВИ ГАРАНЦИИ и доплащания към обезпеченията на фермерски проекти по Програмата за развитие на селските райони. Друго условие на ЕК е да се гарантират проекти само по тези мерки, от които са пренасочени средствата.
Експертите смятат, че фондът ще се окаже ценен за стопаните, за които е невъзможно да получат банкова гаранция, и най-вече за животновъдите от сектор мляко, които имат да усвояват доста средства, за да отговорят на евростандаратите, а нямат никакво финансиране.
Занапред, ако фондъд заработи, когато от тях се изискват обезпечения, 50% от сумата ще се трябва да представят те, а остналите 50% ще им предоставя фондът.


Дано тази мярка не е закъсняла и позволи и на стопаните от необлагодетелстваните райони и тези с проекти по агроекология също да си отдъхнат...Защото това на практика ще е единствената възможност да се финанасират оборотно докато получат субсидията си, което става чак на следващата година, че и по-късно.

Според наша информация от ЕК, еврорегламентът дава право вложените в подобен фонд средства да бъдат обратно върнати в мерките на ПРСР, от които са изтеглени, ако това се окаже по-удачно един ден.
България едва ли ще предприеме този ход. Защото днес по Програмата за селските райони у нас...мерки има, но проекти и пари в джобовете на фермерите за осъществяването им - не. Затова МЗХ се разбърза, но май е малко закъсняло...с предложението за въпросната - вече осма нотификация, касаеща предложението ни за гаранционен фонд.

Но тя все пак днес се оказва единственият шанс да не изгубим европари още в края на 2011 г, а поне да ги задържим по този начин до 2015-а...Тогава ще е финалното отчитане на ПРСР 2007-2013 г., която приключва 2013-а, но на която чертата ще бъде сложена през 2015-а /заради европравилото N+2/. Именно тогава окончаелно ще стане ясно какво е усвоено от България и какво - не. Т.е. какво ще имат да ни дават, и какво ще ни взимат...

Деа Данева, farmer.bg

 

Последни публикации


Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Актуални обяви

Анкета

Участвате ли в Местната инициативна група?
 

Вход



Участвай в НСМ

Банер

ЕС

flag eu

ПРСР

baner