ЕК представи предложението си за бъдещата политика на ЕС за развитието на селските райони
european_commissionn

Предложението на Европейската комисия за бъдещата политика на Европейския съюз (ЕС) за развитие на селските райони за следващия програмен период 2014 -2020 г.,е направено.

 

Приоритетите в новия период ще бъдат свързани с трансфер на знания в земеделския и горския сектор, който ще включва инвестиции в повишаване на знанията и квалификацията на заетите в земеделския сектор, иновациите, както и засилване ролята на изследователската и развойната дейност. Следващият приоритет е свързан с организация на продоволствената верига и управление на риска в земеделието, с който ще се цели засилване и интегриране на производителите на първична земеделска продукция в продоволствената верига. Той ще има отношение и към справянето с екологичните рискове, като инструмент, които ще бъде насочен за възстановяване и превенция срещу природни бедствия. Голяма роля и място ще бъде отделено и на запазването и подобряването на екосистемите свързани със земеделския и горския сектор, по отношение на биоразнообразие/ ландшафт, управление на водите, управление на почвите, намаляване на вредните емисии. Ще се работи активно и в областта на ефективното усвояване на ресурсите от земеделския и горския сектор, с цел преминаване към нисковъглеродна икономика в сектора. И в следващия период ще се инвестира в конкурентоспособността на земеделието. То ще бъде свързано с преструктуриране на стопанствата и приобщаване на по-младите. Сред приоритетите ще е и възможността за създаване на работни места и развитие на селските райони.

„От наша страна предстои задълбочена работа в тази насока. В момента към Дирекция „Развитие на селските райони” към Министерство на земеделието и храните има създаден екип, който работи по предложенията на Министерството във връзка със следващия програмен период на втори стълб от Общата селскостопанска политика”, заяви зам.-министърът на земеделието и храните  Светлана Боянова, по време на срещата.  „За първи път страната Ви ще имаме възможност  да участва още в началото на самия процес по изготвянето на Общата стратегическа рамка, която ще определи целите и ключовите действия във всеки един фондовете и най-вече, този свързан със земеделието и развитието на селските райони”, посочи от своя страна г-жа Танева.

На заседанието бе отчетен и напредъка на страната ни по усвояването на средствата по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Към 1 март 2012 г. са договорирани близо 53% или 1 737 443 730.53 евро от средства от бюджета на Програмата. Изплатените средства са в размер на близо 39 % или 1 025 788 863.24 евро, информира г-жа Десислава Тодорова, заместник-изпълнителен директор  на ДФ „Земеделие” (ДФЗ). От ДФЗ съобщиха още, че за 2011 г. общият брой на подадените заявления за кандидатстване по Програмата са 3 908 броя, като са сключени 2 513 договори на стойност 109 994 817,75 евро. В процес на обработка са 545 заявления, а 662 заявления предстоят да бъдат разгледани.

От Националната служба за съвети в земеделието отчетоха, че за 2011 г. само по 141 мярка „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране” са изготвили бизнес плановете, напълно безвъзмездно, на 2 292 земеделски производители, кандидати  по мярката.

 

 

Последни публикации


Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Актуални обяви

Анкета

Участвате ли в Местната инициативна група?
 

Вход



Участвай в НСМ

Банер

ЕС

flag eu

ПРСР

baner