Продажбата на пресни фермерски храни от мобилни витрини ще бъде разрешена

Мобилни мандри, в които фермери могат да преработват козе, овче и биволско мляко, ще тръгнат скоро в планината. Това стана възможно, след като преди няколко дни Европейската комисия одобри последните промени в Наредбата за директни плащания.

Предстои земеделският министър да парафира документа и той да бъде публикуван в „Държавен вестник” през тази седмица. Корекциите предвиждат също така да бъде разрешена продажбата на пресни фермерски храни от мобилни витрини.

Първоначално на четири пазара в страната ще бъдат създадени условия стопаните да пристигат с подвижни витрини, да се включват в електрическата мрежа, за да поддържат хладилниците, и да продават директно, съобщи за „Монитор” управителят на Фондация за биологично земеделие “Биоселена” Стоилко Апостолов. Това става по българо-швейцарски проект за подкрепа на малките стопанства. Първите фермерски пазари ще бъдат в София, Монтана, Троян и Карлово. Най-търсените стоки от малките стопанства в момента са продуктите от овче и биволско мляко. Финансиране за покупка на подобно оборудване ще може да се ползва и по новата програма за развитие на селските райони. С измененията в наредбата фермерите ще бъдат облекчени и като инвестиции в оборудване и вече няма да им се налага да купуват скъпа техника.

„В рамките на 30 000 - 40 000 лв. един фермер може да подготви обекта си така, че да преработва и продава директно продукцията си”, твърди д-р Людмил Антов, директор на Областната дирекция по безопасност на храните в област Монтана. Стопаните, които имат от 50 до 100 овце, ще могат да продават половината произведено мляко, досега им беше разрешено да пуснат на пазара само 30 на сто от продукцията си. Фермерите с по-големи стопанства търгуват директно до 40%, а тези с 50 овце - най-много до 60 на сто. Млечни и животински продукти ще може да се продават вече и в една съседна област. Досега имаше ограничение търговията да става само на територията на областта, в която работи фермата.

Без никакви ограничения в цялата страна вече ще се търгува с месо от дивеч. Териториалното ограничение отпада и за търговията с мед и пчелни продукти. До 5 тона риба годишно ще реализират без посредници рибарите, досега горната граница беше 2 тона за стопанин. Промяната засяга и търговията с яйца. Собствениците на домашни птици ще имат право да изтъргуват до 1000 яйца седмично, старият лимит беше наполовина.

 

Последни публикации


Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Актуални обяви

Анкета

Участвате ли в Местната инициативна група?
 

Вход



Участвай в НСМ

Банер

ЕС

flag eu

ПРСР

baner