Часът на Земята 2010

27 март (събота), 20.30 ч.

Промените в климата и всеки от нас

 

wwfcol_earthhour_mayorbogota_184560

Какво е "Часът на Земята"

Изключи светлината, включи се.

Започнал като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят осветлението за един час, "Часът на Земята" се разрастна и стана една от най-сериозните световни инициативи за борба с климатичните промени.

"Часът на Земята" започна през 2007 г. в Сидни, Австралия, където 2,2 милиона домакинства и фирми угасиха осветлението си за един час, за да покажат, че е време да се предприемат реални стъпки срещу промените в климата.

През 2008 г. това събитие стана глобално движение с повече от 100 милиона участници в 35 държави.

През 2009 г. в "Часът на Земята" се включиха 4189 града в 88 държави.

 

По време на „Часът на Земята 2010” ще угасне осветлението на някои от най-познатите места на планетата.

Четири от петте най-високи сгради в света ще потънат в мрак на 27 март 2010 г. - извисяващата се на 800 метра Бурж Калифа в Обединените арабски емирства, Си Ен Тауър в Торонто, Тайпей 101 в Тайпе и Уилис (Сиърс) Тауър в Чикаго.

Досега патрони на "Часът на Земята" са били носителят на Нобелова награда за мир архиепископ Дезмънд Туту, многократно награждаваните актриси Кейт Бланшет и Лив Улман, руската тенисистка Елена Дементиева, рок изпълнителите Аланис Морисет, "Линкин Парк", "Колдплей" и Нина Першон от "Кардигънс".

Във видеообръщение генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че „Часът на Земята” е „най-голямата проява на обществена загриженост за промените в климата, която някога е била предприемана. С „Часът на Земята” хората от цял свят ще изпратят ясно послание. Те искат действия срещу промените в климата”.

В София "Часът на Земята" ще бъде отпразнуван със светлинно шествие и акустичен концерт на открито.

На 27 март, събота, от 19.00 ч. WWF организира светлинно шествие от НДК по бул. „Витоша” до градината на Народния театър. От 20.30 ч., когато стартира „Часът на Земята”, в градината на Народния театър ще започне концерт без озвучаване на светлината на факли.

 

 

 

Последни публикации


Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Актуални обяви

Анкета

Участвате ли в Местната инициативна група?
 

Вход



Участвай в НСМ

Банер

ЕС

flag eu

ПРСР

baner