Пролет в Европа 2010

Събитието стартира за осми пореден път, като тази година се провежда в рамките на 2010 - Европейската година за борба с бедността и социалното изключване.

springday2010_bg

 

"Пролет в Европа" е ежегодна инициатива на Европейския съюз, която насърчава срещите между ученици, учители, и ключови политически или други обществени фигури. Кампанията е една възможност за младите хора да дискутират днешните предизвикателства и да помогнат да се планира бъдещето на Европа.

Тази година тя се провежда от 22 март до 30 юни. Регистрирайте вашето училище и се възползвайте от множеството възможности, които предоставя инициативата:

www.springday2010.net

Какво е Пролет в Европа?

Пролет в Европа е ежегодна кампания, която ще се състои от 22 март до 30 юни 2010 и е отворена за всички начални и средни училища от Европа. С присъединяването си към Пролет в Европа учителите и учениците могат да вземат участие в широк кръг от дейности, състезания и онлайн дискусии лице-в-лице. Тези събития представят европейските теми в уроци по един иновативен и творчески начин.

 

Цели

Основанта цел на кампанията Пролет в Европа е да организира дейности, които помагат на учениците да мислят за Европа и да изказват мненията си. Порталът на Пролет в Европа обезпечава учителите с богат набор от подкрепящи ресурси, които лесно могат да бъдат адаптирани в уроци. Училищата могат да организират едно или повече събития и да споделят своя опит на портала.

Пролет в Европа също така помага да се разгърнат творчески образователни практики, които насърчават използването на ИТ.

Пролет в Европа 2010

Всяка година Пролет в Европа има определен акцент. През 2010 кампанията е посветена на "Европейското гражданство и основните човешки права". Инициативата Пролет в Европа привлича вниманието на учениците към ключови икономически, социални и политически въпроси. Тази година е също така Европейска година на борба с бедността и социалното изключване и Пролет в Европа споделя нейните основни цели като насърчава срещи, взаимодействие и дискусии, които помагат да се оформи образа на бъдеща Европа. В добавка, дейностите и състезанията на Пролет в Европа ще засегнат още много инетересни и практически значими теми като биоразнообразието и климатичните промени

Защо да се регистрирате за Пролет в Европа?

Това е осмата година на Пролет в Европа и броят на регистрираните училища нараства с всяка година. Пролет в Европа просперира, защото предоставя на училищата уникални образователни възможности. 

 

Включете с в Пролет в Европа и ще можете да:

• насърчите активното европейско гражданство
• разберете по-добре как новите европейски решения се отразяват на нашия живот
• насърчите вашите ученицида изразят своите идеи по актуални въпроси
• ползвате пълен набор от образователни материали в помощ по темите
• откриете и поканите специални гости за посещение в училище
• практикувате и подобрявате ИТ способностите, както и езиковите си умения заедно със своя клас
• получите сертификат за участие, подписан от висша европейска политическа фигура
• споделите опит и перспективи с други училища от Европа

Регистрирайте сега за Пролет в Европа и се присъединете към една голяма и отдадена общност на европейските училища!

Минали издания

Пролет в Европа има за цел да повиши гражданското образование като свърже Европа с по-младите й граждани. Организирана от Eвропейската училищна мрежа с подкрепата на Eвропейската комисия, предназначението на тази годишна кампания е да отвори училищата към европейските измерения, спомагайки за създаване на тясна връзка между местното и европейското измерение.

Пролет в Европа започна през 2002 г. като кампания за подобряване на комуникацията между Европа и гражданите й. От първото издание досега, инициативата се разрасна, преверъщайки се във все по-популярно събитие в училищните календари, като стана синоним на активно участие и принадлежност към европейската общност.
Всяко издание на Пролет в Европа е посветено на специална тема:


•През 2003 г. 5501 училища се присъединиха към кампанията; водещи национални и европейски политици се върнаха на училищния чин, като се състояха редица дебати и европейски културни празненства.

•През 2004 г. разрастването на ЕС беше дискутрано и отпразнувано от повече от 5000 училища.

•Пролет в Европа 2005 бе съсредоточена върху европейската конституция. Училищата се регистрираха, за да организират срещи, дебати и събития относно европейските ценности, европейската конституция и институциите на ЕС.

•Основната тема на 2006 г. беше „Дискутиране на бъдещето ни”. В това събитие участваха много публични фигури, които се върнаха на училищния чин, за да споделят възгледите си с учениците.
•Изданието от 2007 г. даде възможност за увеличаване на европейското гражданско образование в училищата в годината, когато ЕС отпразнува петдесетият си рожден ден.

•Пролет в Европа 2008 бе посветена на интеркултурния диалог. Повече от 300 гости посетиха училищата из цяла Европа и над 5000 разработки показаха интереса на младите хора към културното разнообразие и междукултурния диалог.



  • пролет в Европа за 2009г. бе посветена на творчеството и иновациите. Над 6500 училища се регистрираха в кампанията, показвайки креативните дейности в училище.

    Вече можете да се регистрирате за Пролет в Европа!

    Пролет в Европа 2010 се фокусира върху Гражданското общество и основните човешки права. Богатата програма с дейности, базирани върху компютърните и информационните технологии, състезания и преподавателски ресурси, кани ученици и учители да преоткрият и да разсъждават над европейските култури, ценности и теми.

     

     

     

     

     

     

     

     

    Последни публикации


    Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

    Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

    Актуални обяви

    Анкета

    Участвате ли в Местната инициативна група?
     

    Вход



    Участвай в НСМ

    Банер

    ЕС

    flag eu

    ПРСР

    baner