Прессъобщение

komentar

Приключи проект  „Придобиване на умения и постигане на обществена активност за потенциална местна инициативна група на територията на общините Лясковец и Стражица”.Сдружение "МИГ Лясковец-Стражица" ще продължава да развива своя капацитет.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

По проект  „Придобиване на умения и постигане на обществена активност за потенциална местна инициативна група на територията на общините Лясковец и Стражица”  по Програма за развитие на селските райони за периода  2007-2013 година, подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на земеделието и селските райони, №:431-2-03-47,  Договор : РД-50-205/03.06.09г., Бенефициент по проекта: Община Лясковец, Партньори по проекта: Община Стражица, фирма”Прити 95”ООД,  Сдружение”Развитие на гражданското общество”

 

Дата: 2 юни, сряда, 2010г.

Уважаеми дами и господа,

Приключи проект „Придобиване на умения и постигане на обществена активност за потенциална местна инициативна група на територията на общините Лясковец и Стражица”  по Програма за развитие на селските райони за периода  2007-2013 година.

Постигнат е най-важният резултат-да бъде създаден капацитет на територия Лясковец-Стражица да бъде прилаган подходът Лидер, за целта е създадено и регистрирано сдружение с нестопанска цел”Местна инициативна група Лясковец-Стражица”, разработена е Стратегия за местно развитие на МИГ-територията, работи се по изготвяне на документация по обява за финансиране на СМР и МИГ на Министерство на земеделието и храните.Изготвен е подробен Конкретни резултати в цифри:

  • Изготвен социално-икономически анализ за територията на  МИГ „Лясковец - Стражица” и   SWOT  анализ по териториален признак  в 18 части.
  • Създадена е база-данни с потенциални участници в МИГ-Лясковец-Стражица  и поддържане на електронна комуникация с над 300 активни и ключови представители на територията.
  • Проведени са  50 работни срещи на екипа по проекта съвместно с партньори, експерит, фасилитатори и участници.
  • Проведени  са 6  обучения с общо 340 участника за подхода Лидер, за МИГ, за СМР, за придобиване на умения и изграждане на капацитет за прилагане на Лидер и СМР; създаване на МИГ и др.
  • За информираност, популяризиране, прозрачност и осведоменост са подготвени, изпълнени и разпространени 1500 бр.информационни бюлетини, 500 плаката на МИГ; 2000 бр. Стратегия за местно развитие; 5000 бл.информационна брошура по проекта; 1 интерактивен информационен портал на МИГ.
  • За популяризиране на подхода Лидер, Стратегията за местно развитие и МИГ са реализирани общо 70 срещи в 24 населени места  на МИГ-територията с над 900 участника.
  •  За информиране на обществеността и заинтересованите страни са проведени 4 пресконференции , а дейността на МИГ е отразена в над 35 публикации в местна и регионална преса.
  • Реализирано е учебно посещение на екипа по проекта и ,участници местни лидери  за обмен на добри практики по Лидер в Унгария.Посетени 8 унгарски общини и проведени 20 работни срещи с кметове на общини, граждански сдружения, местни организации, частни фирми, представители на селското стопанство, бизнеса и туризма.
  • За разработване на Стратегия за местно развитие са проведени общо 15 срещи на тематичните работни групи и 1 обществен териториален форум за публично обсъждане на документа.
  • Местната общност по сектори е подготвена за създаването на Местна инициативна група, която се учреди с участието на 75 ключови представители.

 

Общи: Развити умения на местното население за разработване и изпълнение на стратегия за местно развитие, както и създадени благоприятни условия за участие на всички заинтересовани страни в процеса на формиране на визия и приоритети за развитие на региона. По този начин проекта допринесе за развитието на социалния капитал, както и насърчи инициативността Друг важен резултат от реализацията на проекта е насърчената гражданската активност и ще намери изражение във формирането   на нови граждански групи и сдружения. Реализирането на стратегията за местно развитие е обвързано с активност от страна на гражданския сектор и включване на всички социално-икономически групи в процеса на вземане на решения на територията на МИГ. Установено е  международно партньорство и участие в мрежи на МИГ.

 

 

С уважение: екип на проекта, Община Лясковец, Община Стражица,

Сдружение”Местна инициативна група Лясковец-Стражица”, партньори.

 

 

 

Последни публикации


Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Актуални обяви

Анкета

Участвате ли в Местната инициативна група?
 

Вход



Участвай в НСМ

Банер

ЕС

flag eu

ПРСР

baner