Бенефициентите по проекти продължават да работят със свои средства и на мускули...

komentar

Към момента разплатените средства по 7-те оперативни програми са 4%, а договорените - 30% от близо 7 млрд. евро до 2013г.В момента има стръмен ръст на разплащанията.

Темпът на месечна база е 7 пъти по-висок...

 Към момента процентът на разплатените средства по европрограмите е 4 на сто, около 30 на сто са договорените средства.
Тези цифри никак не са окуражаващи, каза министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев на работна закуска с представители на бизнеса.

Министърът припомни, че се намираме в средата на програмния период и пое ангажимент процентът на разплащанията да достигне двуцифрено число в края на годината.

По думите му в момента има стръмен ръст на разплащанията. Темпът на месечна база е 7 пъти по-висок, а темпът на договаряне - 1.5 пъти по-висок.
Ако тези темпове се задържат, резултатите няма да бъдат блестящи, коментира министърът. Според него ако искаме по-добри резултати, темпото трябва да бъде увеличено.


Обмисля се от началото на следващата година ресурсът на фонд ФЛАГ в подкрепа на общинските европроекти да бъде увеличен. В момента се водят разговори за увеличаване на възможностите, при които фондът може да осигурява кредити, съобщи още министърът.

Той изрази надежда, че преди края на годината ще заработят инструментът за финансов инженеринг "Джереми", както и инициативата "Джаспърс".

Министърът отбеляза, че с приетото правителствено постановление 121 се въвежда изискването за максимално ранното предоставяне на информация на бенефициентите по оперативните програми и прецизиране на допустимите и недопустими разходи в рамките на определена операция.
Друга промяна е въвеждането на изискването насоките за кандидатстване по програмите да се публикуват на интернет страницата им 10 дни преди поканите за кандидатстване.
Има идея срокът между искането и получаването на средства по проектите да се фиксира в рамките на три месеца, каза Дончев и добави, че сега верификацията на проекта отнема над половин година.

Според него предварителният контрол на проектите трябва да се премахне. Такъв контрол създава в общините измамното усещане, че те споделят отговорността с някой друг, коментира министърът и припомни, че винаги финалната отговорност се носи от бенефициента.

По отношение на съфинансирането министърът цитира информация от последните си посещения в ЕК, където е било изразено категоричното становище, че съфинансирането трябва да бъде устойчива практика, с изключение на инструментите за селските райони или по отношение на малките общини.
Според Дончев съфинансирането има силен дисциплиниращ ефект.

До 35-40 процента могат да достигнат авансовите плащания по европроекти за публичните институции и за инвестиционни обекти, каза в отговор на въпрос Дончев.
Министърът отбеляза, че Програмата за развитие на селските райони е първенец по отношение на финансовите резултати - малко над 20 процента договорени и над 10 процента разплатени средства.

Трябва да гледаме напред и да използваме повече ИТ решения в процеса на кандидатстване, отбеляза министърът. По думите му обаче не може да се направи нищо, ако бенефициентите нямат добри идеи и не са активни.

В отговор на въпрос за следващия програмен период, министърът коментира, че по отношение на финансирането от ЕС ще има лек отстъп от мащабните инвестиции в инфраструктурни проекти. Ако има инвестиции в инфраструктурата, те ще са в зелена инфраструктура, отбеляза Дончев.

По думите му основният проблем при усвояването на европейски средства е в рефлекса да не се поема отговорност. Има все още голяма доза преосигуряване, от гледна точа на това да се създадат всички възможни гаранции, за да няма нарушения, добави Дончев.
Според него трябва да има мярка, защото контролът не трябва да убива реалния процес, а само да контролира.

Сега е моментът освен всички спешни мерки да започнем планирането на следващия програмен период, добави Дончев.
Според него няма държава, която с помощта на средствата от ЕС да е направила всичките си хора богати, не и пряко. Мерките, финансирани със средства от ЕС, имат по-скоро отключващ характер, те трябва да дадат началото на някои процеси, да променят обществени политики по по-правилния начин.
Те не трябва да бъдат приемани като благотворителност, заяви министърът.

 

Последни публикации


Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Актуални обяви

Анкета

Участвате ли в Местната инициативна група?
 

Вход



Участвай в НСМ

Банер

ЕС

flag eu

ПРСР

baner