д-р Ивелина Гецова участва в предаването "Референдум" по БНТ

В предаването "Референдум " по БНТ на 25 май се обсъди проблемът с безработицата и възможните начини за разкриване на нови работни места: www.referendum.bnt.bg

Референдум

Националната статистика обяви, че безработните за първите три месеца на тази година са с 3.8 %  повече в сравнение със същия период на 2009-а. В същото време Агенцията по заетостта оповести предварителни данни за май, според които нивото на безработица е спаднало спрямо април и е 9.73 на сто. Тристранният съвет си стисна ръцете за някои промени в Закона за заетостта, но беше разгледан и въпроса за актуализацията на бюджета за 2010 година, която също касае местната власт. Синдикати и общини пък подписаха споразумение, с което да търсят изход от кризата по места.

Какво подсказват последните данни на статистиката за състоянието на безработицата у нас? Какви ще са резултатите от набелязаните мерки за справяне с проблема? Отговорите на тези и други въпроси търсиха в студиото на "Референдум" Красимир Попов - заместник-министър на труда и социалната политика,  Драгомир Стойнев - депутат от Коалиция за България и член на социалната комисия в парламента,  Росица Стелиянова - изпълнителен директор на Агенцията по заетостта, Пламен Димитров - заместник-председател на КНСБ и участник в заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, д-р Ивелина Гецова - кмет на община Лясковец, където нивото на безработица е под средното за страната, и Дора Янкова - председател на Националното сдружение на общините в България и община Смолян, където е най-високият процент безработица у нас.

Въпросът на "Алфа Рисърч" към Голямото жури бе: Ефективни ли са мерките на пазара на труда и има ли правителството ясно виждане за борбата с безработицата? И резултатите: 25.79 % от запитаните отговориха утвърдително, 67.87 % пък не виждат да се предприема нещо за решаването на проблема, а над 6 на сто са без мнение по въпроса.