ПРЕС-ИНФОРМАЦИЯ ПО ПРОЕКТ

ПРЕС-ИНФОРМАЦИЯ ПО ПРОЕКТ

3

 

 

„Придобиване на умения и постигане на обществена активност за потенциална местна инициативна група на територията на общините Лясковец и Стражица” по Програма за развитие на селските райони за периода  2007-2013 година, подкрепена от Европейския земеделски фонд за развитие на земеделието и селските райони

untitled-1

  • ? На 8 и 9 януари 2010г. в Конферентната зала на ТК”Лесопарка”, гр.Лясковец се проведе поредното обучение за местни лидери, участници и ключови представители  на  Местна инициативна група Лясковец-Стражица. Обучителното събитие  е част от поредицата мотивационни обучения по проекта, имащи за цел да създадат капацитет сред местните лидери и ключови партньори на територията на МИГ-Лясковец-Стражица. Както и да мобилизират и активизират местните партньори и участници за създаване на  МИГ, да се запознаят със структурата на МИГ, със ролята и финансовите механизми за прилагане на подхода Лидер чрез Стратегията за местно развитие.
  • ? Външни експерти по подхода Лидер представиха на участниците  следните основни теми: ----Структура, функции, законова рамка, статут и дейности  на МИГ; Процедури по създаване, регистрация и администриране на МИГ.Отчетност и финансиране на МИГ; МИГ- Преглед на основните характеристики.Предизвикателства пред МИГ за устойчиво развитие на селския регион със средства по Подхода ЛИДЕР и ПРСР и др.
  • ? По време на дискусиите бяха представени редица идеи и европейски добри практики от селските райони, демонстриращи проекти и инициативи, финансирани чрез Стратегията за местно развитие и реализирани от местната общност.Най-добрите идеи, които заинтересоваха обучаемите са : предлагане на местни екологично чисти храни и продукти в сферата на туризма; внедряването на ВЕИ в производствения сектор; създаване на верига от къщи за гости с една регионална марка; превръщането на селските празници в организирана туристическа и посетителска атракция; облагородяване на местата за живеене с участие на населението; отглеждането на ценни видове растения и животни и др.
  • ? Местната инициативна група  трябва да е стабилна , с добър капацитет и организационна структура. Пред МИГ стои огромното предизвикателство да реализира Стратегията за местно развитие. Всяка МИГ ще бъде финансирана със сума варираща между 1 000 000 и 2 000 000 евро.Предоставената сума ще бъде използвана за реализирането на местни проекти. Максималната стойност на един проект е 200 000 евро, а минималната се определя от МИГ съобразно всяка дейност. Помощта може да достига до: - 100% за публични получатели; - 70% за частни получатели
  • ? В обучението активно участие  взеха над 60 представители на бизнес, местна власт, образование, социални и здравни услуги, селско стопанство, културата и др.на територията на Лясковец и Стражица.
  • ? Най-важното следващо събитие на Местна инициативна група-Лясковец-Стражица е провеждането на публичен  Обществен форум за обсъждане на първи вариант на Стратегията за местно развитие. Датата е 30 януари 2010г. На събитието ще бъде поканена цялата местна общност от селската територия. Ще бъдат създадени условия за широко обществено осведомяване, информираност и публичност  на територията на общините Лясковец и Стражица.
  • 3   2   

Ако желаете да се включите в дейностите на МИГ, в обученията, ако имате нужда от  информация или имате въпроси,  свържете се с координатора на проекта  на тел.0878779101, 0887404275 или пишете на ел. поща:

Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

 

Последни публикации


Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /srv/http/mig-zaedno.eu/oldsite/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Актуални обяви

Анкета

Участвате ли в Местната инициативна група?
 

Вход



Участвай в НСМ

Банер

ЕС

flag eu

ПРСР

baner