1
Европейски съюз
2
3
3 1
4
5
6

ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ 2014–2020г.
Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони: Европа инвестира в селските райони!

 

Споразумение за изпълнение на Стратегия за водено от общностите местно развитие № РД 50-196/29.11.2016 г. за прилагане на подмярка 19.2 "Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие" на Мярка 19 "Водено от общностите местно развитие" от Програма за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020", Заповед № РД 09-713/26.09.2016 г. за одобрение на СНЦ "МИГ Лясковец - Стражица" на МЗХ, Заповед № РД 09-55/25.01.2017 г. за одобрение на общия размер на финансовата помощ по подмярка 19.4 "Текущи разходи и популяризиране на стратегия за ВОМР" и във връзка с изпълнението Наредба № 22 от 14.12. 2015 г. за прилагане на подмярка 19.2 "Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие" на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г

На 11 юли 2024г., СНЦ"МИГ-Лясковец-Стражица" подписа Административен договор №РД-50-28/11.07.2024г. за изпълнението на проект "Опознай и съхрани българското-предай нататък. Пътят на зрънцето, шевицата и песента!", подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от ПРСР 2014 - 2020 г., Процедура № BG06RDNP001-19.607. Дейностите по проета се изпълняват в партньорство с още 4 Местни инициативни групи.

 

СНЦ„МИГ-Лясковец-Стражица“, СНЦ“МИГ-Белене-Никопол, СНЦ“МИГ-Самоков“, СНЦ“МИГ-Троян-Априлци-Угърчин“ и СНЦ „МИГ-Сливница-Драгоман“ стартират изпълнението на проект „Опознай и съхрани българското-предай нататък. Пътят на зрънцето, шевицата и песента!“.

Проектът е партньорска инициатива, а Административен договор №РД50-28/11.07.2024г. по вътрешнотериториално сътрудничество по подмярка 19.3 „Подготовка и изпълнение на дейности за сътрудничество на местни инициативни групи“ от мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” от ПРСР 2014 - 2020 г., Процедура BG06RDNP001-19.607 е подписан на 11.07.2024г.

Проектът е резултат от дългосрочно и вече изградено партньорство между 5 МИГ, които вече имат успешно реализирани съвместни инициативи през изминалите години. Мотивацията на 5-те екипа / за разработване на проекта се провеждат постоянни партньорски консултации / от МИГ е доказателство за ангажираност по темата за българското като част от развитие на местните общности и териториите.

Настоящият проект предвижда осъществяване на съвместни дейности за опознаване и съхраняване на българското и неговото популяризиране в 5 различни географски района, допринасящи за устойчивото развитие на местните общности на територията на 5 Местни инициативни групи. Тези дейности ще подпомогнат пряко постигането целите на стратегиите за ВОМР на 5 МИГ.

Предвидената съвместна партньорска инициатива обединява усилията на МИГ с общо 160 населени места за позициониране на местна и регионална идентичност и принос към обогатяване и популяризиране на националната, защото българският хляб, шевица и песен са носители на тази идентичност и се съхраняват именно в местните общности. Предвидените в проекта дейности като анализи за носители на българското в териториите, обучения, споделен опит и ноу-хау, реализиране на съвместни инициативи и създаване на общи продукти за 5 територии на МИГ води до тяхното развитие и надграждане на постигнатите резултати по други проекти за сътрудничество и на Стратегиите за ВОМР, които се изпълняват.
Усилията по проекта са свързани и с активна изследователска дейност в териториите, с много организирани събития и кампании, за да я има България и да се помни и знае българския корен, носител на който е хляба, шевицата и песента. Към общите продукти се включва първи в България Виртуален музей на хляба, шевицата и песента, мобилно приложение, каталози, сборници, фестивални събития и творчески работилници.

По-доброто познаване на 5-те МИГ територии и тяхното популяризиране ще имат пряк положителен ефект върху броя на туристите, посетили ги и закупили местни продукти.

Вътрешно-териториалното сътрудничество е утвърден и успешен модел за осъществяване на съвместни дейности между местните групи.

Партньорствата по подхода ВОМР подпомагат постигането на целите на стратегиите за ВОМР и на ПРСР 2014 – 2020 г. чрез различните общи инициативи, надграждат чрез срещи и обучения натрупания капацитет на МИГ, стимулират въвеждането на иновации на местно ниво с креативни и нови за общностите идеи. Партньорството също дава шанс на МИГ-териториите за промотиране на селските райони като носител на българската идентичност и реализиране на общи събития за нейното популяризиране. Настоящият проект има принос в развитието на 5 ВОМР-територии в различни географски райони и техните 160 населени места. Сътрудничеството по настоящия проект е начин за разширяване на местните възгледи и внасяне на нови знания в района на 5 територии чрез взаимно обучение и постигане на критична маса по отношение на съответни знания, опит, прилагани методи и други ресурси. Проектното предложение си поставя следните основни цели:

-Опазване и популяризиране на хляба, шевицата и песента като носители на българското и българската идентичност в селските райони;
-Създаване на иновативни продукти за устойчиво развитие на 5 територии, изпълняващи подхода ВОМР;
-Реализиране на съвместни инициативи за мобилизиране и включване на местните общности ;
-Създаване на ефективни условия за приемственост и диалог между поколенията;
-Създаване на добавена стойност на териториите чрез опознаване на традиционни носители на българското;
-Осигуряване на принос към регионалната, националната и европейска идентичност чрез опазване и популяризиране на местната автентичност ти ресурси.

Изследването и популяризирането на носителите на българското ще даде тласък за икономическо и социално развитие на териториите с включване на местните общности. Опазването на българското е важен елемент заради добавената си стойност към местната икономика и предприемането на правилни стъпки за неговото развитие ще благоприятства за интензивното развитие на териториите на МИГ и благоденствието на населението по подхода ВОМР.

Сътрудничеството и взаимодействието между няколко Местни групи е работещ основен принцип в прилагането на местни подходи и подпомагане на местното развитие чрез използване на иновации за териториите.

Настоящият проект за сътрудничество увеличава ползите за селските райони и населението и ще допринесе за тяхното устойчиво развитие.
Разработените продукти по проекта ще спомогнат за ново позициониране на териториите.
Формулираните цели ще бъдат постигнати чрез осъществяването на дейности в т.ч иновативни за териториите на партниращите МИГ, допринасящи за :
- Устойчивото развитие на местните общности и подпомагащи постигането на целите на стратегиите за ВОМР;
-Подкрепа за промотиране на характерни за местните територии и общности продукти, дейности, забележителности;
-Развитие на местна и регионална идентичност като основа на националната и европейска такава.

 

Снимки

Актуални обяви